divendres, 9 de gener del 2009

El sopar de Cap d'any 2008

Han sigut ja vàries les vegades que hem celebrat el cap d'any al Celler. Tinc la sort de disposar d'un Celler a la planta soterrada de la casa de Colera.

El menú d'aquest Cap d'any ha sigut pràcticament idèntic al del 2007: ostres, bon foie del Sud-Ouest de França, embutits ibérics, gambes cuites, dues excel.lents amanides diferents, filet de bou a la brasa, el raïm per festejar l'entrada de l'any nou, i la tradicional i extraordinària coca de crema cremada de la Fleca Vilamala del C/ Agullers de Barcelona (cada any la recullo el mateix 31 al matí, doncs cal prendre-la el mateix dia per tal de que no s'estovi, mantenint així ben cruixent la pasta fullada).

Es tracte d'un menú senzill però molt eficaç, i tant per adults (aquest any n'erem 8) com per els nens (10 aquest any!, entre els 5 anys i els 14).

De les ostres ja n'he parlat en un post anterior, senzillament impecables!, i molt millor les mitjanes o les petites, doncs permeten prendren forces més!. Tinguéu en compte que les ostres es poden conservar en bones condicions gaire bé 7 dies - a temperatura ambient sempre que no depassi els 12ºC i preferiblement amb un drap humit a sobre - siguent òptimes per el seu consum entre el 4t ó 5é dia després de ser extretes de l'aigua. Les ostres grans són excessivament carnoses per el meu gust. Les gambes portades de la Boqueria el mateix dia. El foie es devorat per els nens, "amentegat" sobre les torrades que preparem al mateix moment (un pa de motllo rodó ja tallat - especial per el foie).

Cal fer també esment del que l'amic Ricard en diu el "plat tradició", torrades que pincellem amb melmelada de maduixa, pernil ibèric o de glà (millor), i que coronem amb foie passat lleugerament per la paella (si després li posem sal maldon i una mica de festucs..llavors ja és sublim!). Més avall podéu véure en aquest post un vídeo d'aquestes senzilles i vicioses torrades!.

Però aquest any el filet de bou (que no us donin vedella en lloc de bou!, i sobretot que es tracti de bou especialment llevat per consum càrnic) ha resultat estratosfèric!. Fet a sobre la brasa (acuradament preparada durant 5 hores), i sense cap condiment (per evitar malmetre la carn).

Concretament vàrem comprar 2 filets de bou de 2,5 kilos cada un a l'Escalé d'Andorra (gran qüalitat i una elevada rotació). Aquestes peces cal encarregar-les preferiblement, i demanar que les lliguin per tal de que la peça sigui homogènia. La peça de carn la vaig posar a sobre d'una graella de ferro colat, a uns 6 ó 7 cms a sobre de les brases, girant-la per 4 costats, i el resultat va ser que tots els comensals vàren afirmar que era la millor carn que mai havien pres!. Si bé no va ser d'una tendresa màxima, el seu sabor i melositat va resultar extraordinari. Crec recordar que la rassa era Charolais.

Plat "tradició" - pernil de glà amb foie

Els vins que vàren acompanyar aquest àpat de cap d'any vàren ser principalment de Champagne, i més concretament el Brut Fleuron 1er Cru del 2002 (un Champagne de Pierre Gimonnet & Fils, 100% Chardonnay, de les vinyes Grand Cru Cramant i Chouilly, i 1er Cru Cuis) que comercialitzen els amics de Vinialia. Es tracte d'un ví fresc i seriós alhora, cítric i alegre, fantàstic per aperitiu o obrir boca, però que aquesta vegada va acompanyar tota la nit..i més!. També va "caure" algun bon negre per la carn (Alión 2001 i un fantàstic Trasnocho del 2002), però la sessió forta en quant a vins va succeïr el 3 de gener, recuperats ja del sempre "fatídic" primer d'any, en el que costa sortir del llit i recuperar-se!.

Del que es va obrir el 3 de gener, ja us en parlaré més endavant, doncs va ser absolutament gloriós i sense precedents en el que porto de tast de vins. La millor manera de re-celebrar l'entrada d'aquest 2009..i que continui!.

Salut!