dilluns, 28 de gener del 2008

L'Hort a finals de gener

Després d'uns mesos a ón només hi hem recollit enciams i escaroles, fa poc que hem plantat cebes, alls tendres, alls, ... SÍ!!!, estic parlant de la terra, de l'hort!.

Res millor que consumir productes ben conreats i de temporada!. Les tomates..quan toca!, és a dir, en el nostre cas de juny a setembre. Les maduixes, de finals de maig fins a principis de setembre (fins que comencen a perdre la seva dolçor). Els espàrrecs..ara!!. Aquest cap de setmana hem agafat els primers espàrrecs de les esparregueres velles (es vàren plantar fa uns 6 anys).

I també ara és el moment de les cols, quina meravella!

La vinya ben podada en aquest temps, i de cares a l'agost podrem regalar-nos amb el primer muscat pres a la mateixa vinya a punta d'alba (quan millor es pot prendre el raïm!).


I que m'en dieu d'aquest preciós llimoner! (a casa dels pares). N'hi ha que van bé per fer-ne suc (generalment les llimones més petites), d'altres que la seva pell gruixuda (les de la foto) les fa idonies per la pastisseria.


També comencen a despuntar les primeres carxofes en forma de petites puncelles (miréu la foto..potser desenfocada però ben identificable).

D'aquí a un parell de setmanes ben segur que estrenarem la temporada de carxofes a la brasa. Les poso directament (o bé amb una petita base de paper d'alumini, permeten en aquest cas que la tija foradi el paper d'alumini i es cremi sense pietat!) a sobre les brases, les nego generosament amb oli cru - sense filtrar -vàries vegades durant la seva cocció, i quan hi penso els hi vaig afegint un polsim de sal. Tant les carxofes, els espàrrecs com les patates (tinguéu paciència per tal de que es facin, és el seu secret!) són de les millors menjes que es poden fer amb caliu.

Estant creixent les fabes com podéu veure!. I que m'en dieu d'unes bones mongetes tendres a l'estiu..encara que calgui desllomar-se per collir-les!.
Poques coses són més gratificants que treballar la terra amb les mans. No és que ho faci sovint!, doncs les meves obligacions professionals fan que estigui luny d'aquest plaer durant la setmana. Però quan arriba el cap de setmana, cames ajudéu-me!!..res millor que anar a l'hort per preparar els àpats del cap de setmana, segons el que hi hagi!. Si tenim nens (en tinc 3!), s'ho passaran d'allò més bé!. Tinc el costum d'anar a l'hort amb ells..comencen a recollir, a valorar la terra, a conèixer el que cal agafar, i el que cal esperar. Esperem que plogui aviat, doncs ens cal i molt!.

Els primers espàrrecs!!